Jdi na obsah Jdi na menu

Kladrubský kůň

 

Kladrubský kůň

 

     Historie starokladrubských koní je velmi úzce spojena s místem chovu těchto koní –

s Národním hřebčínem v Kladrubech nad Labem, ležícím asi 25 km západně od Pardubic.

Chov koní má na Pardubicku mnohasetletou tradici. K významným chovatelům koní v 1.polovině 16.století patřil v Kladrubech nad Labem šlechtický rod Perštejnů. V roce 1560 od nich odkoupili pardubické panství a kladrubskou oboru čeští stavové a darovali je Maxmiliánu II. V roce 1579 povýšil císař Rudolf II kladrubský hřebčín na hřebčín dvorní. Od té doby až do roku 1918 dodával hřebčín koně dvoru do Prahy nebo do Vídně.

            Původně byli starokladrubští koně chováni v různých barevných variantách. Od počátku 19.století v barvě bílé a černé. Bělouši byli využíváni  pro ceremoniální účely dvora a vraníci sloužili vysokým církevním hodnostářům. / Dřívější hnědáci byli chováni pro potřeby poplužního dvora /

            O rozvoj chovu starokladrubských koní se významně zasloužil otec Marie Terezie

Karel VI, který kromě toho nechal postavit reprezentativní  budovu Vysoké španělské jezdecké školy ve Vídni.

            Ać je hřebčín v Kladrubech více než čtyři sta let starý, písemné doklady o původech koní sahají pouze do poloviny 18. století, neboť v roce 1757 postihl hřebčín požár, při němž byly budovy včetně dokumentů zničeny.

            Zakladatelem starokladrubských běloušů je vraník Pepoli /1764/, který byl otcem bělouše Imperatore /1775/ a ten byl otcem bělouše General. Bělouši byli chováni ve dvou liniích   Generale ( zal. 1787) a Generalissimus (zal.1797) a ve čtyřech rodinách .

Jedna rodina se rozšířila tak, že se rozštěpila ve 3 další. Největší zastoupení má právě ona rozvětvená rodina a jména představitelek začínají písmeny E.A a P.  Společnou matkou jim byla klisna Alba VIII  / Generale XXII/ narozena v roce 1861. Rodina C byla založena v roce 1894 klisnou Cariera / Blue Boy / a rodina R  Ragusou  I  / Napoleone Amelia /  v roce 1895. Nejmladší rodinou je rodina S, jejíž zakladatelkou  je klisna Sardinia  / Maestoso Gratia /

            Chov starokladrubských  vraníků byl původně veden ve dvou liniích a to Sacramoso a Napoleone. Linie Napoleone zanikla v roce 1922. Linie Sacramoso byla založena vraníkem, který pocházel z arcibiskupského hřebčína Ries ú u Salzburku / Tato linie však časem také zanikla a udržela se druhá linie Sacramosů , která byla založena hřebcem Sacramoso  narozeným v roce 1800 v Kroměříži. Po první světové válce byl chov vraníků málem zlikvidován a o jeho regeneraci  se výrazně zasloužil Prof. František Bílek, který rovněž založil hipologické muzeum ve Slatiňanech. 

 

Rodiny našeho nebanického chovu :

 Naše první bílá kladrubská klisna Ergena  dala mnoho dcer, které tvoří základ našeho chovu, dále máme v chovu klisnu Afriku. Rodinu P jsme měli v klisně Palmyře , která bohužel již uhynula a dala pouze hřebce. Úplně první kladrubské klisny v Nebanicích ale byli vranky a byli z rodin C   Catka , M Majda,  X  Xanta Adia a S Scala.   Klisna Majda sice ještě žije na hříbárně  /  V lednu  2011 jí bude 30 let /  ale zůstala po ní jen jedna klisna a ta sportuje.

Taktéž rodina S již u nás také vymizela /  Rodiny C a X jsou v našem chovu hodně zastoupené ale již v bílé barvě, protože pouštíme pouze bílé hřebce. Bíla barva je dominantní a proto dnes již máme všechny kladrubské koně bílé.  Před 14 dny se náš hřebec rodiny X

Po hřebci Sacramosa Aboca  XL ( 40 ) z matky Xantipa  zúčastnil výkonnostních zkoušek v Kladrubech nad Labem . Tyto zkoušky vyhrál. Z 19 koní měl nejlepší hodnocení a byl zařazen do chovu.

 

 

 

Typickým znakem starokladrubských koní je klabonosá hlava, středně dlouhý válcovitý trup,mohutnější hrudník a vysoká akce končetin. Starokladrubští koně koně byli vyšlechtění pro kočárovou službu a jsou označováni jako karoseriéři, neboť byli zapřaháni do velkých kočárů – karos.

 

 

V současné době je v bílém chovu několik hnědých klisen. Pouští se dále bílými hřebci a většinou dál dávají bělouše.  Ve vraném chovu se občas objeví ryzáci. Někteří chovatelé v tom vidí vyjímečnost a chtěli by chovat  kladrubáky ryzáky. V letošním roce byl přiveden ke zkouškám výkonnosti kladrubských koní ryzák. Ale neprošel na exteriér a mechaniku pohybu. 

 

 

Stav kladrubských koní v ČR k 18.1.2010

 

57      plemenných hřebců

479 plemenných klisen

 

 V České republice je registrováno 174 chovatelů plemenných starokladrubských  koní.